Bjud på oemotståndliga mini-donuts!
Vafalls, mini-donuts?! Här har du sedan länge försökt maximera ditt donut-intag och så plötsligt dyker nån upp och bjuder på pyttesmå donuts – är det rimligt?! Jo, det är det faktiskt, för när godsakerna är små så orkar du äta två. Eller tolv. Vi dömer ingen, däremot delar vi gärna med oss recept på hur du lagar oemotståndliga mini-donuts!
Donuts har ju en ganska speciell form och det blir cirka hundra gånger lättare att få till den där formen om du har ett donutjärn, till exempen vår KitchPro Mini Donut Maker. Utöver det behöver du en skål och något att röra med, men annars kräver inte våra donuts en massa köksmaskiner eller konstiga kökstillbehör för att bli riktigt bra.
Recept på mini-donuts
Det här receptet räcker till cirka 20 mini-donuts.
- 4 dl mjöl
- 1 dl socker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 dl mjölk
- 2 ägg, vispade
- 1 msk smält smör
- Valfri smaksättning: tillsätt 1 msk kokosflingor, eller 1 msk rivet citronskal, eller 1-2 tsk lakritspulver för att variera smaken på dina donuts
- Valfri topping: frosting, strössel, smält choklad eller strösocker att doppa dina färdiga donuts i
Gör såhär:
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt resten av ingredienserna (plus eventuell smaksättning) och blanda till en jämn smet.
- Förvärm donut-järnet och fyll sedan formarna i det till ungefär hälften med smet. Stäng locket försiktigt så inte smeten stänker ut.
- Grädda i 3-4 minuter, eller tills dina donuts har fått en gyllene färg
- Lossa donutsen från järnet och låt svalna på ett galler innan du dekorerar dem med frosting, strössel eller något annat gott.
Läckra små påsk-donuts med vanilj och citron
Ibland vill man ju verkligen gå all in i köket. Det slamras med kakformar och baktillbehör, det dekoreras, spritsas och provsmakas om vartannat. Då kan ett gäng mini-donuts vara en jättebra bas att utgå ifrån, och denna variant med smak av vanilj och citron passar perfekt på påskbordet. Eller när som helst, egentligen!
Det här receptet räcker till cirka 13 mini-donuts.
Donuts
- 1 ägg
- 50 gram socker
- 1/2 vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
- 85 gram mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kardemumma
- 50 gram smält smöt
- 1/2 dl grädde
- Finrivet citronskal från 1 citron
Dekoration
- Florsocker
- Vatten
- Kokosflingor
- Gul karamellfärg, gelfärg eller pastafärg
- Strössel eller ätbart silverpulver
- Chokladägg
Gör såhär:
- Vispa ihop ägg, socker och vanilj till en ljus och luftig smet.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och kardemumma, och vänd ner i smeten.
- Vänd slutligen ner smält smör, grädde och citronskal.
- Förvärm donut-järnet och fyll sedan formarna med smet. Stäng locket försiktigt så inte smeten stänker ut.
- Grädda i 3-4 minuter, eller tills dina donuts har fått en gyllene färg.
- Lossa donutsen från järnet och låt svalna på ett galler.
- Rör ihop en fast glasyr av florsocker och vatten, och färga med gul livsmedelsfärg.
- Färga även kokosflingorna med den gula färgen.
- Doppa de avsvalnade donutsen i glasyren, låt överflödig glasyr droppa av.
- Doppa sedan donutsen i kokosflingorna.
- Strö över lite strössel eller ätbart silverpulver och lägg ett chokladägg i mitten av varje donut.