Påsken 2025 är i vecka 16:
Kolla in alla våra produkter vi tror passar perfekt till Påsken!
Påsken är lite knepig eftersom den infaller på olika datum varje år. Dock finns det trots allt lite logik i det hela. Först och främst hänger det ihop med när vårdagjämningen infaller. Redan år 325 e.Kr. bestämdes det att Vårdagjämningen är den 21 mars. Påskdagen i sin tur infaller alltid på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta betyder att påsken har ett bestämt tidsspann då den kan infalla, från 22 mars till 25 april.
Så för att förstå och kunna förutsäga när påsken infaller varje år måste man ha stenkoll både på månens cykler och hur söndagarna faller under ett år. En liten detalj som påverkar söndagarna är ju det faktum att ett år faktiskt är 52 veckor och en liten dag, (två dagar till och med när det är skottår) vilket förskjuter datumen. Inte så lätt helt enkelt!
Vet du inte riktigt hur du ska fira påsk? Här kommer en liten lista med några typiska och roliga påsk-aktiviteter;
Vad är påsk? Säg det första du tänker på när du tänker på påsk! Ägg! Eller? Chansen är stor i alla fall att du tänkte på detta ovala mästerverk. Men varför äter vi sådana fruktansvärda mängder ägg till påsk? Jo, förr var det så att hönsen pausade lite från sitt ägg-läggande under vintern, då det inte fanns så mycket att käka och vädret dessutom var kallt och ruggigt – man vill ju inte råka kläckas mitt i en februarisnöstorm liksom! Det, i samband med att traditionen med att fasta inför påsk inom kristendomen (i hela 40 dagar) var stark, gjorde att det byggdes upp ett rejält ägg-lager då hönsen fick igång produktionen igen runt fastan. Och då fick man ju dra sitt strå till stacken och proppa i sig mängder med ägg. Det var lite matnyttig påsk fakta det!
Är påskmust och julmust samma sak? Detta kan vara ett av det senaste seklets största mysterier, så låt oss titta närmare på det! Faktum är att det är helt enkelt är samma ingredienser, och att det mer handlar om själva smakupplevelsen. Sällskapet, ljud, ljus, tidpunkt och ditt humör är saker som kan påverka smakupplevelsen och göra att du upplever en skillnad mellan julens och påskens muster. Möjligtvis finns det en liten skillnad i lagringstid, men i princip är det alltså samma dryck med en annan etikett.
Varifrån kommer påskharen? Tyskland, är det enkla svaret. Mer exakt kommer påskharen från Pfalz, som är en region i sydvästra Tyskland, och Elsass (Alsace), som är en provins i nuvarande Frankrike.
När omnämndes påskharen för första gången? Troligtvis redan år 1682 i ett verk av Georg Franck von Franckenau, tysk botaniker och läkare. Titeln på hans verk kan översättas till “Om påskägg”, och där beskrevs även påskharen. Traditionen med påskharen var hyfsat okänd under lång tid i andra delar av Tyskland, och det dröjde ända till efter 1850 då leksaks- och godistillverkare tog fenomenet med en hare som kommer med ägg och presenter vidare till andra delar av landet.
Tyskar som utvandrade tog traditionen vidare och i slutet av 1800-talet hade påskharen kommit till Sverige. Såklart tog det ett tag innan påskharen fick genomslag i landet, men en bit in på 1900-talet började traditionen etablera sig. Det som hjälpte påskharen att slå igenom då berodde till stor del på att man vid denna tid börjat skicka kort till nära och kära, och självklar skulle man önska folk Glad Påsk! De första svenska påskkorten var baserade på tyska kort som i sin tur ofta hade påskharar som motiv.
Men varför just en hare till påsk? Tänk så här: när påsken drar igång har man äntligen återhämtat sig efter en lång vinter, man känner sig pånyttfödd och redo att ta världen med storm (och kanske yngla av sig). Och vilket djur har en stark koppling till energi och supersnabb förökning? Jo haren (eller kaninen) såklart! Eftersom även ägget är en symbol för pånyttfödelse, fruktsamhet och påsk finns det en risk att små barn får för sig att haren värper ägg!
Blixtsnabb klimatkompenserad leverans
Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt
och 2 års garanti på alla varor