5 påskiga efterrätter att göra med barnen
Hejhallå! Påsken är snart här och med den kommer en äggstra ordinär chans att hoppa in i köket tillsammans med kidsen. Vi vet alla att påsken inte bara handlar om att leta efter gömda påskägg från påskharen, utan även om att skapa magiska minnen och njuta av ledigheten tillsammans - och vad är väl bättre än att göra det med lite kladd, skratt och ljuvliga dofter från köket? Så, knyt på förklädet och samla ihop ungarna - här kommer fem påskiga efterrättsrecept!
Påskiga mini-donuts
Låt oss presentera: påskiga mini-donuts! En explosion av smak och färg som kommer få både stora och små att jubla. Tänk dig små, luftiga donuts, precis lagom stora för att slinka ner i ett nafs. Men det är inte bara smaken som gör dessa donuts unika - det är de påskiga dekorationerna som stjäl showen. Med lite kärlek och fantasi blir dessa mumsbitar påskhelgens absoluta höjdpunkter.
Det här receptet räcker till cirka 13 mini-donuts.
Donuts
- 1 ägg
- 50 gram socker
- 1/2 vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
- 85 gram mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kardemumma
- 50 gram smält smör
- 1/2 dl grädde
- Finrivet citronskal från 1 citron
Gör såhär:
- Vispa ihop ägg, socker och vanilj till en ljus och luftig smet.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och kardemumma, och vänd ner i smeten.
- Vänd slutligen ner smält smör, grädde och citronskal.
- Förvärm donut-järnet och fyll sedan formarna med smet. Stäng locket försiktigt så att smeten inte stänker ut.
- Grädda i 3-4 minuter, eller tills dina donuts har fått en gyllene färg.
- Lossa donutsen från järnet och låt svalna på ett galler.
- Dekorera på valfritt sätt. Här nedan kommer några olika förslag på hur du kan dekorera dina mini-donuts så att de blir lite extra påskiga.
Dekoration - Gul kokos och chokladägg
Du behöver:
- Florsocker
- Vatten
- Kokosflingor
- Gul karamellfärg
- Chokladägg
Gör såhär:
- Rör ihop en fast glasyr av florsocker och vatten, och färga med gul livsmedelsfärg.
- Färga även kokosflingorna med den gula färgen.
- Doppa de avsvalnade donutsen i glasyren, låt överflödig glasyr droppa av.
- Doppa sedan donutsen i kokosflingorna.
- Strö över lite strössel eller ätbart silverpulver och lägg ett chokladägg i mitten av varje donut.
Dekoration - Kycklingar, fågelbo och påskkaniner
Du behöver:
- Vit choklad
- Mörk choklad
- Gul och vit oljebaserad chokladfärg eller färgade chokladknappar
- Vit och rosa sockerpasta
- Chokladägg
- Hasselnötter
Dekoration - Kycklingar, fågelbo och påskkaniner
Du behöver:
- Vit choklad
- Mörk choklad
- Gul och vit oljebaserad chokladfärg eller färgade chokladknappar
- Vit och rosa sockerpasta
- Chokladägg
- Hasselnötter
Gör såhär:
Påskkaniner
|
Kycklingar
|
Fågelbo
|
- Smält vit choklad och blanda i vit chokladfärg.
- Doppa de avsvalnade donutsen i den smälta chokladen och låt stelna.
- Smält mörk choklad och forma till ögon och morrhår som du låter stelna på bakplåtspapper.
- Forma sockerpasta till kaninöron och små tassar.
- Fäst öronen, tassarna, ögonen och morrhåren och lägg ett chokladägg i mitten av varje donuts.
|
- Smält vit choklad och blanda i gul chokladfärg.
- Doppa de avsvalnade donutsen i den smälta chokladen och låt stelna.
- Smält mörk choklad och forma till ögon och näbbar som du låter stelna på bakplåtspapper.
- Fäst ögonen och näbbarna på donutsen.
|
- Smält vit choklad och blanda i vit chokladfärg.
- Doppa de avsvalnade donutsen i den smälta chokladen.
- Hacka hasselnötter och doppa de chokladdoppade donutsen i hasselnötterna.
- Lägg ett chokladägg i mitten av varje donuts.
|
Klassisk påskbakelse
Finns det något som skriker påsk mer än denna klassiska lilla påskbakelse? Nope, tror inte det! Väldigt god är den också, och enkel att göra. En perfekt liten påskefterrätt helt enkelt.
Det här receptet räcker till cirka 10 påskbakelser
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl hallonsylt (eller annan valfri sylt) till fyllning
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 burk aprikoser
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250°
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30x40cm).
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner det i äggblandningen. Blanda ihop och tillsätt mjölken försiktigt.
- Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter
- Ta ut kakan ur ugnen och strö på lite socker. Lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp och ner på hela kakan, så att den hamnar på det nya pappret. Låt svalna.
- Ta bort bakplåtspappret som ligger på kakan och bred på ett jämnt lager sylt över kakan. Vi föredrar hallonsylt, men det går såklart lika bra med jordgubbssylt, äppelmos eller vad man nu föredrar.
- Rulla ihop kakan från kortsidan och låt kallna.
- Skär rulltårtan i 10 skivor. Vispa grädde och lägg en ordentlig klick på varje skiva. Toppa med en aprikoshalva. Volia! Nu har ni gjort påskens godaste påskbakelser som passar hela familjen.
Chokladbollskycklingar
Det är dags att ta den klassiska fikan till nya höjder med vårt recept på chokladbollskycklingar. (Vem hade trott att de klassiska chokladbollarna kunde klä ut sig till bedårande kycklingar?). Dessa söta små skapelser är inte bara en fröjd för ögat, utan också löjligt roliga att göra. Rulla chokladbollarna i gult pärlsocker, ge dem personlighet med ögon och näbbar. Volia! Påskens godaste chokladbollar är fixade!
Det här receptet räcker till cirka 20 chokladbollar
- 100 gram smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn
- Valfritt: 3 msk kallt kaffe
Dekoration
Du behöver:
- Pärlsocker eller kokos
- Gul karamellfärg
- Sockerögon
- Orange Smarties eller Non Stop
Gör såhär:
- Blanda ihop smör och socker.
- Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.
- Färga pärlsocker (eller kokos) med den gula karamellfärgen
- Forma runda bollar och rulla dem i pärlsocker (eller kokos).
- Dekorera med sockerögonen och tryck fast en orange Smarties eller Non Stop som näbb.
Söta påskvåfflor i ny tappning
Välkomna till ett recept där tradition möter innovation - söta små pastelliga våffel-ägg! Ta fram våffeljärnet och förbered dig på att göra en hel skål full av små pastellfärgade underverk. Med bubblelvåfflor som bas och ett dopp i himmelskt pastellfärgad choklad, förvandlar vi varje bubbla till ett litet konstverk. Dessa bedårande, äggformade mini-våfflor är den perfekta överraskningen för påskbrunchen eller som en kreativ efterrätt.
Det här receptet räcker till cirka 5 våfflor
- 6 äggvitor, vispade till mjuka toppar
- 3 äggulor
- 1,8 dl mjölk
- 15 ml vaniljextrakt
- 0,9 dl osaltat smör, smält
- 1,8 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 5 ml bakpulver
- 1 krm salt
- En nypa färskriven musko
- Vit choklad
- Oljebaserad chokladfärg eller färgade chokladknappar i valfria färger
Gör såhär:
- Vispa ihop äggulor, mjölk, vanilj, smör och socker i en skål tills det blandats ordentligt.
- Blanda mjöl, bakpulver, muskot och salt i en stor skål.
- Sikta ner blandningen i ägguleblandningen och vispa ihop tills alla eventuella klumpar är borta.
- Vänd ner en tredjedel av de vispade äggvitorna i smeten och rör tills smeten är fluffig.
- Vänd försiktigt i de återstående äggvitorna i två omgångar.
- Förvärm våffeljärnet och fördela smeten jämnt över bottenplattan.
- Grädda i 3-5 minuter eller tills våfflan fått en gyllene färg. Låt svalna.
- Skär försiktigt ut alla "bubblorna" från våfflorna.
- Smält vit choklad och blanda i karamellfärg.
- Doppa alla “bubblor” i den färgade chokladen. Låt stelna.
- Ät!
Morotskaka
Morotskaka har kommit att bli en uppskattad kaka som alla gillar. Vilket är fullt förståeligt, för oj så gott det är! Och typ nyttigt, hehe. Perfekt för alla tillfällen egentligen, men passar lite extra bra under påsken, tycker vi!
Det här receptet räcker till cirka 30 bitar morotskaka
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk mald kanel eller kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 200 gram smält smör
- 350 gram rivna morötter
Glasyr
- 125 gram rumsvarmt smör
- 1 dl naturell färskost
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°.
- Smält smöret. Riv morötterna fint.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i äggblandningen tillsammans med smör och de rivna morötterna. Blanda ihop allt till en smet.
- Bred ut smeten i en långpanna, 20x30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.
- Nu är det dags att göra glasyr! Vispa ihop smör och färskost. Tillsätt hälften av florsockret och vispa tills det blir fluffigt. Häll i resten av florsockret och vaniljsocker och vispa i cirka 1 minut.
- Bred på glasyren över kakan. Kyl ner och skär i rutor.
Och där har ni det, fem sprakande efterrättsäventyr som kommer göra påsken äggsta god i år! Glad påsk, och kom ihåg: det bästa med traditioner är att göra dem till sina egna. Nu, ut och leta efter den där påskharen, han har säkert något smaskigt kvar i sitt gömmor.