Julbordet är en av julens stora höjdpunkter, där vänner och familj samlas och sitter samlade över våra allra svenskaste traditioner och rätter. Sill, sylta och Janssons frestelse förbereds i dagar av familjens hemmakockar, inför en underbar klassisk julbuffé. Eller varför inte en mer modern variant med bara det allra godaste framdukat; julost, köttbullar, krämiga sillar och julskinka. Varje släkt har sina egna julrecept och vi väntar hela året på läckerheterna julen erbjuder. Oavsett vad du väljer att servera är det skönt att ha en checklista för julbordet, och du hittar såklart en praktisk julmat-lista här hos oss!
Julbordet är en av de viktigaste delarna när det kommer till julen och förberedelserna för ett vackert uppdukat bord är långa och många. Inte nog med att köttbullar skall rullas och skinkan griljeras, desserter och julgodis förbereds veckor innan julafton infaller. För att inte tala om julosten som ystas redan i sommartid för att hinna lagras i god tid inför julen. För att slippa stå och stöka i köket hela julen har vi samlat ihop de allra bästa redskapen som hjälper till att få julbordet perfekt.
Givetvis finns det etikett i hur man äter ett julbord enligt konstens alla regler. För att stilla hungern som byggts upp sedan julaftons morgon inleder vi julbordet med det kalla. Tallriken fylls med havets läckerheter i form av sill och gravad lax, paté och sylta ackompanjerat av vörtbröd med julost. Därifrån går vi vidare till kulmen av julbordet, det varma. Vi njuter av nygriljerad skinka, köttbullar och prinskorv, Janssons frestelse och alla goda tillbehör.
När inte en endaste skinkbit längre går ned i magen och vi njutit av såväl julmust som mumma pausar vi en kort stund innan det är dags att ge på sig läckerheterna från dessertbordet. Våra mätta magar lyckas på något magiskt vis få plats med pepparkakor, knäck, ischoklad och blandade nötter och julbordet är fulländat.
Ps. På juldagen finns inga regler längre och vi behöver inte tänka på julbordets ordning. Julaftons rester äter vi i den ordning vi själva vill.
Risgrynsgröten är ett relativt nytt påfund och skiljer sig från historiens korngröt som inmundigats i generationer. Den söta varianten med en mandel väl gömd som vi äter idag gjorde entré på julbordet först på 1800-talets senare hälft och har blivit ett måste vid slutet av varje julbord. Många väljer att börja julafton med en skål med risgrynsgröt, för att komma i stämning. Dock är det en av de mest populära efterrätterna, gärna i kombination med kanel och socker, eller en fräsch saftsås, och inmundigas ofta efter klapparna delats ut och det mesta julstöket lagt sig och hungern åter börjar infinna sig. Som en perfekt avslutning på en perfekt dag!
Glöm inte att ställa ut en tallrik till gårdstomten innan du går och lägger dig! Sägnen säger att han annars kan ställa till med rejäla hyss som hämnd.
Låt skinkan sitta kvar på grisen och duka upp med ett veganskt julbord som passar alla dina vänner, köttätare eller inte. Kanske vill du bara smyga in ett grönare alternativ denna jul. Sillen ersätts av inlagd aubergine, julskinkan är istället en ugnsbakad och griljerad rotselleri och kikärtsbullar ersätter köttbullarna. Ett julbord fyllt av moderna alternativ bekanta smaker, helt utan vare sig krångel eller kött!
Vad vi ställer fram på julbordet varierar ju väldigt mycket beroende på vem vi firar med, hur vi firar och vilka traditioner vi har i släkten. Men du vill kanske veta lite mer om julbordets historia? Här har vi samlat lite matnyttig julmat-fakta!
I hundratals år har vi svenskar njutit av julbordets läckerheter, det beskrivs i texter från 1600-talet och vi kan läsa om allt från julbrännvin till hur fisken tillagades för att räcka till så många som möjligt kring julbordet. Glöggen har sina anor redan på medeltiden och den kryddiga blandningen användes för att dölja smaken från ett dåligt vin. Först i slutet av 1800-talet blev det till en självklarhet på julbordet.
Den svenska traditionen med sill på julbordet (och påskbordet, midsommarbordet, släktkalaset…) har sina förklaring i att det var den vanligaste måltiden i svenska hushåll förr i tiden. Vad som på dagens julbord är en delikatess ansågs förr vara något helt vardagligt. Och även om vi äter köttbullar till vardags också så måste vi ju erkänna att det är något alldeles speciellt med köttbullarna på julbordet!
Så, vad ska du ställa fram på julbordet? Här kommer en praktisk julmat-lista – skriv ut och bocka av allt eftersom du handlar, lagar eller ber en släkting ta med till julfirandet!
Blixtsnabb klimatkompenserad leverans
Skickar till mottagaren, slår in och skickar kort, vi löser allt
och 2 års garanti på alla varor